Gratis campingplaatsen nabij de Veluwe

Wij zijn wel eens met onze campers naar de Veluwe geweest, net als veel van onze huurders van Camper Voet. In de omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn meerdere gratis kampeerplaatsen om te overnachten in de nabijheid van het park. Om jullie keuze makkelijker te maken volgt hieronder een lijst met alle camperplaatsen op of rondom de Veluwe.

Gratis campingplaatsen nabij de Veluwe

 Overige gratis camperplaatsen in de nabijheid van de Veluwe

Eerbeek, De Korenmolen: GRATIS: Dat ligt op loopafstand tot de bossen (2.3 kilometer) locatie bij grand-café – gelegen aan de rand van het Veluws massief, hier zijn 2 camper plaatsen – centrum 1km. Max. verblijfsduur: Onbeperkt | Het hele jaar geopend. tijdens openingstijden kun je gebruik maken van het toilet, Hier hebben wij zelf overnacht met 2 campers en je kan gratis de bossen in lopen om te wandelen. We hebben omdat we hier gratis overnacht hebben, natuurlijk smakelijk gedineerd. We kijken der met een fijn gevoel op terug.

Putten, Gemeentehuis: GRATIS: Dit ligt op loopafstand tot de bossen (1.5 km) rustige, krappe plaats achter het gemeentehuis – op woensdag markt – centrum 50m.  Hier zijn 2 camper plaatsen. | Max. verblijfsduur: Onbeperkt |Het hele jaar geopend.

Putten, Campeerplaats De Driest: GRATIS: Dit ligt op loopafstand tot de bossen.(850m) rustige locatie gelegen midden in de natuur – vrijwillige bijdrage per overnachting – centrum 2. Hier zijn 16 camperplaatsen. Max. verblijfsduur: 72 uur | Het hele jaar geopend.

Terwolde, Brasserie Kriebelz: GRATIS: Dit ligt op fietsafstand van het park(12,7) kilometer. Bakker op 100m – centrum 200m. Plaats bij restaurant, hier zijn 2 camperplaatsen. Max. verblijfsduur: Onbeperkt | Het hele jaar geopend.

 Overige gratis camperplaatsen in de nabijheid van de Veluwe:

Eerbeek, Oude Veluwse Spoorwegstation Betaald(7,50: Dit ligt op 500 meter van de bossen,centrum op 500 m.  Dichtbij Welkoop hier zijn 2 camperplaatsen. Camperservicepunt Veerbeek 500m. Max. verblijfsduur: 48uur | Het hele jaar geopend. Je kunt vanuit deze positie mooi fietsen naar de postbank.  – VVV-Eerbeek komt langs om het overnachtingsgeld te innen- camperservicepunt Veerbeek 500m

Op het park de Hoge Veluwe zelf ligt een natuurcamping:

Lees ook het reisverhaal van Nel de Vries, zij heeft onze camper Lex gehuurd, om haar man te verrassen en in naar natuurcamping de hoge Veluwe geweest.

Nationaal Park De Hoge Veluwe  ligt in Gelderland en is gesticht in 1935. Een bijzonderheid is dat het park vrijwel zonder overheidssubsidie geëxploiteerd wordt. Het park krijgt z’n inkomsten voornamelijk uit de kaartverkoop om het park te bezoeken.

Op de dag van aankomst meldt u zich aan bij Ingang Hoenderloo waar u betaalt voor de camping (per persoon per nacht) en voor het Park (per persoon per dag). Het leuke van deze camping is dat de plaatsen ruim opgezet zijn en je echt in de natuur staat. Vanaf de camping is er direct toegang tot wandelpaden. Ook is er naast de camping een verzamelplaats van ”de witte fietsen” waar je gratis een fiets kunt lenen, die je op het park mag gebruiken. Zo fiets je gemakkelijk naar alle bezienswaardigheden over de geasfalteerde fietspaden, zoals bijvoorbeeld het Kröller-Müller museum. Maar zelf vind ik het bezoekerscentrum leuker. Hier vind je veel informatie over het park en de dieren. Het is zo opgezet dat het ook voor kinderen leuk en leerzaam is. Het park organiseert buiten de bezienswaardigheden veel activiteiten, zoals wandelen met de boswachter of een huifkar-tocht onder leiding van een natuur gids. Bekijk hier de activiteitenagenda van Park De Hoge Veluwe.

Natuurcamping op Parl De Hoge Veluwe per nacht, inclusief toeristenbelasting, exclusief entree voor het Park en elektra.

Natuurcamping volwassene met camper € 8.

Natuurcamping kind met camper € 4.

Natuurcamping kind (0t/m5 jaar) Gratis.

Elektriciteitsaansluiting per camperplaats € 3 (per nacht).

Let op: per overnachting dient u ook de entreeprijs voor een dagkaart van het Park te betalen.Hier is een Google maps link naar de natuurcamping op de Hoge Veluwe.

Adressen:

Ingang Otterlo, Houtkampweg 9
6731 AV
(GPS Coördinaten ingang Otterlo op de Veluwe: 52.102841,5, 5.787255)

Ingang Hoenderloo, Houtkampweg 13
7352 TC
(GPS Coördinaten ingang Hoenderloo op de Veluwe: 52.1182267, 5.872661)

Ingang Schaarsbergen, Koningsweg 17
6816 TC Bezoekerscentrum, Houtkampweg 9c
(GPS Coördinaten ingang Schaarsbergen op de Veluwe:52.0271745, 5.8718166)

Waarom is de Hoge Veluwe een leuke plek om naar toe te gaan met de camper?

De Hoge Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland en dankt zijn faunafaam van oudsher aan de relatief grote zoogdieren, in het bijzonder het edelhert en de moeflon. De Veluwe bestaat uit loof en naaldbos. Daarnaast liggen er grote zandverstuivingen en heidevelden. Er lopen verschillende beken door het gebied en er zijn diverse meertjes.In het park zijn ook  bijzondere vogelsoorten en insecten te vinden. In het park is ook een museum te vinden. De kunstcollectie van het echtpaar KröllerMüller vormde de basis voor het in het park gelegen Kröller-Müller Museum.

Bezienswaardigheden op de Veluwe:

Ben je op zoek naar waar de heide te vinden is of waar er meertjes zijn, bekijk hier de Topografische kaart en kom achter de geheimen van de Veluwe. Wil je weten waar de grootste zandverstuiving van west europa is (Kootwijkerzand, bij Kootwijk.) Of waar een mooie grote heide gebied ligt(Veluwezoom-postbank).

Je ziet het hier direct.

Zie hier de satellietkaart van de Veluwe.

Zelf was ik benieuwd naar hoe groot Park de Hoge Veluwe is ten opzichte van de rest van de Veluwe, Daarom heb ik de plattegrond van het park over de complete Veluwe heen gelegd. 

De Veluwe is een groot gebied met de volgende bezienswaardigheden:

Landgoed Staverden

Het landgoed ligt tussen Elspeet en Ermelo op de noordwest flank van de Veluwe, in een prachtige bosrijke omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd tuinen en verschillende boerderijen. Enkele daarvan hebben nog een originele erfinrichting met schuren, bakhuisjes, putten, pompen en een kleine schaapskooi.. Op het landgoed lopen zeldzame witte pauwen rond. Gelderse hertogen droegen de witte pauwenveren rond 1400 op hun helmen.

Landgoed Staverden

Uddelermeer

Het Uddelmeer is een meertje bij het dorp Uddel gelegen op de Veluwe, het vormt de bron van de Hierdensche beek.

Uddelermeer

Radio Kootwijk

Het natuurterrein van Radio Kootwijk is het gehele jaar vrij toegankelijk, voor wandelaars en fietsers, tussen zonsopgang en zonsondergang! Op deze rare plek is het eerste betonnen gebouw van Nederland gebouwd. Dit is het gebouw van de eerste lange afstand radiozender van Nederland: Radio Kootwijk Bekijk hier de Schooltv link.

Radio Kootwijk

Uitkijktoren de koepel

In 1913 werd de toren gebouwd en in de jaren 60 verhoogd naar 22 meter zodat je over de bomen kon uit blijven kijken.Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel is te bezichtigen van 1 april t/m 31 oktober. van april tot november vinden er concerten plaats en worden er foto-exposities gehouden.

Uitkijktoren de koepel

Schaapskooi Hoog Buurlo

Is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en 2 woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi is het nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Kasteel het oude Loo

Over het algemeen kent iedereen Paleis Het Loo in Apeldoorn, maar dat er een zeer mooie paleispark ligt achter paleis het Loo weten er niet veel. Een deel van het park (rondom het Oude Slot) is slechts twee maanden per jaar open voor publiek. Je vind hier behalve jachtslot Het Oude Loo vind je er ook een beeldenvijver, theekoepel, kegelbaan en doolhof Koning Willem Alexander en koningin Maxima verblijven regelmatig in het kasteel. Het park rondom Het Oude Loo is geopend van 1 april t/m 31 mei 2019.

Kasteel het oude Loo

Uitkijktoren op het Kootwijkerzand

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. De 13,5 meter hoge uitkijktoren staat op de grootste zandverstuiving van West-Europa. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk.

Uitkijktoren op het Kootwijkerzand

Uitkijktoren Putten

De Bostoren is een klim van 235 treden en is 40 meter hoog. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens. In de toren zelf is ook van alles te beleven; een wand met nestkasten en een ijzingwekkend klimnet. Eenmaal op de top word je beloond met een prachtig uitzicht.

Uitkijktoren Putten

Kasteel Hoekelum

Hoekelum is een kasteel met landgoed tussen Ede en Bennekom. Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws kasteel. Het wordt omringd door een mooie vijver en bijzondere gebouwen zoals een apart speelhuisje voor kinderen en een prieel.

Kasteel Hoekelum

Jachthuis Sint Hubertus

Het Sint Hubertusslot ligt in het noordelijk deel van het Nationale Park De Hoge Veluwe, Zes lange jaren, van 1914 tot 1920, werkt Berlage aan het ontwerp voor het jachtslot Sint Hubertus, het park en de bijbehorende vijver.

Jachthuis Sint Hubertus

Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum vind je de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Een van Europa’s grootste beeldentuinen In een van de grootste beeldentuinen van Europa staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Kröller-Müller Museum

Middelpunt van Nederland

Middelpunt van Nederland: Lunteren staat bekend om de Lindeboomsberg met de grote zwerfkei die het middelpunt van Nederland zou zijn. Het is een mooie plek geworden waar veel mensen een kijkje gaan nemen en een ‘selfie’ maken met de ‘middelpunt’steen als achtergrond.

Middelpunt van Nederland