Zondag 11 juni 2017
Zondagavond rond half 9 is het zover. Na ‘ons’ busje te hebben bekeken, een kopje koffie te hebben gedronken met Marcel en een testrondje te hebben gereden, rijden we de weg op, op weg naar Hamburg. Het lijkt vrij ambitieus om in een keer naar Hamburg door te rijden, zeker als je bedenkt dat Iness niet veel harder kan –en wil– dan 100 km/h. Mààr we hebben de tijd: onze planning is om uiterlijk 3 uur ’s nachts in het hotel aan te komen.
Het gaat beginnen!
Maandag 12 juni 2017
Na een laatste nachtje relatieve luxe rijden we ’s ochtends rond een uur of 11 de weg weer op, met als doel vandaag de boot vanuit Hirtshals, Denemarken naar Kristiansand, Noorwegen te pakken.
Helaas hadden we echt een paar uur eerder moeten vertrekken om de boot van 6 uur te halen; het waait stormachtig hard onderweg dus we besluiten veel achter vrachtwagens te blijven hangen. Onderweg bellen we om te kijken of we boottickets kunnen bestellen. Er blijkt er al een vol te zitten en dus is de enige optie voor vandaag de ColorLine ferry van 20.45 uur.
Zodra we rond half 8 de check in voor de boot binnen rijden voelt het alsof het avontuur nu ècht gaat beginnen. Avontuur, avontuur? Ja, een flinke hellingproef, een boot die voelt alsof hij qua formaat niet veel onderdoet voor de Titanic, en een nachtelijke aankomst in Noorwegen, in het donker, met nog geen enkel idee waar we kunnen gaan overnachten.
In de wachtrij winnen we wat advies in –lang leve het gratis internetten in de EU– en besluiten bij aankomst een willekeurig forumcommentaar te volgen en naar camperplaats Tangen te rijden. Hopelijk heeft ons gevoel het hier wel bij het juiste eind, wat betreft de Titanic zat hij er best wel een stukje naast…
Het parkeerdek op de ferry
Gratis tip: als je advies inwint via een forum, kijk dan ook even naar de datum waarop dit advies is gepubliceerd. 2007 is inmiddels alweer vrij gedateerd. Na een tijdje rond te hebben gereden parkeren we onszelf in het pikkedonker op een camping en maken we een eerste nacht in Iness.
Dinsdag 13 juni 2017
Als we rond half tien wakker worden, ontbijten en betaald hebben, ondervinden we wat problemen met onze versnellingsbak. De achteruit wil niet meer; helaas hebben we die wel echt nodig op dat moment! Een Noor helpt ons een handje duwen om de camping af te komen en even later wordt ons busje omhoog getakeld in een nabijgelegen garage. De Noren daar kijken, sleutelen, rijden en kijken, sleutelen, rijden weer en na een klein uurtje krijgen we de sleutels weer terug en wordt ons een fijne reis gewenst. We worden helemaal blij van hoe aardig de Noren zijn! Om dit alles in perspectief te zetten steekt er nog geen tien minuten later eentje zijn middelvinger naar ons op om vervolgens hard toeterend voorbij te rijden, maar over het algemeen vinden ze het helemaal niet erg dat we net wat langzamer rijden dan dat ze zelf zouden doen.
Iness in de garage 🙁
Na het avontuur in de ochtend doen we het rustig aan. We rijden via de E39 naar een strandje toe bij Mandal (Sjøsanden) om daar te zonnen en een beetje bij te komen van de afgelopen dagen. Later op de middag rijden we door richting Stavanger. Rond Flekkefjord gaan we de snelweg af, de 44 op. We stoppen nog een keertje ergens bij een heel mooi uitkijkpunt, rijden weer door en koken en slapen voor het eerst ‘in het wild’. Na de stroeve ochtend zijn we toe aan een biertje en proosten we, op onze klapstoeltjes, op de gezondheid van Iness. We waren de autopech alweer bijna vergeten, niet moeilijk na het strand, de mooie wegen en nu ons plekje met uitzicht op een groot meer en waterval.
Onze eerste wildkampeerplek
Woensdag 14 juni 2017
Vandaag rijden we verder van de 44 en via de 501 weer de E39 op. Die verlaten we weer wanneer we de 45 op gaan en later de 508. Op de 13 nemen we in Lauvvik de veerboot naar Oanes en zo komen we aan bij onze eerste hike naar de Preikestolen (“Pulpit Rock”). Een relatief simpele, maar ontzettend mooie route die je naar de rand van een berg of rots brengt, waar je met je benen over de rand kan bungelen uitkijkend over de Lysefjord, die 1000 meter onder je ligt.
Preikestolen
Als je eenmaal begint met foto’s maken onderweg kan je bezig blijven.. Je komt steeds nòg mooier uitzicht tegen.
Na de hike rijden we door naar Stavanger waar we op de Stavanger Camping Mosvangen gaan staan. Lekker koken en morgenochtend vroeg kunnen we met onze fietsen de stad verkennen.
Donderdag 15 juni 2017
We fietsen naar de haven van Stavanger waar we onze fietsen neerzetten. We gaan langs de Noorse VVV voor een plattegrond en bezoeken onder andere Old Stavanger, waar je oude, schattige, witte huisjes hebt staan en een ‘canning’ museum, een museum volledig toegewijd aan het ingeblikte vis en sardine etiketten. Daarnaast wandelen we door de Ovre Holmegate, de ‘meest kleurrijke straat van Noorwegen’, waar ieder huis in een andere kleur geschilderd is. In de haven zagen we al een belachelijk groot cruiseschip liggen, de Ovre Holmegate is waar deze mensen zich hebben verzameld. Wat wel leuk was overigens was de Geoparken, een soort urban speelplaats naast het Noors Oliemuseum.
Old Stavanger
Ondertussen hebben we ergens iets gelezen over de ‘The Triple Crown of Hiking’; Preikestolen (die we al hebben gedaan), Kjeragbolten en de Trolltunga hike. Drie hikes met aan het eind –of eigenlijk halverwege, je moet immers ook nog terug– indrukwekkende en drie totaal verschillende rotsformaties die bekend zijn omdat je er op kan staat en een mooie foto kan maken. Hoewel we twijfelen of we dit wel willen –op een rots gaan staan, waar je een vrije val van 980 meter maakt mocht je een misstap maken–, kunnen we het niet maken om het niet te doen, dus laten we eind van de middag Stavanger achter ons om ons via de ferry naar Tau langzaam richting de Kjeragbolten te bewegen.
Kampvuurtje er bij en het plaatje is compleet
Vrijdag 16 juni 2017
’s Ochtends rijden we de laatste 20 minuutjes naar de ferry die ons van Songesand naar Lysebotn neemt. Daar zien we twee lifters staan die we meenemen naar de Kjeragbolten parkeerplaats. De hike is erg stijl aan het begin maar vlakt op een gegeven moment uit en na twee uur bereiken we via een laatste stukje sneeuw de top. Daar maakt de eerste snel een foto. Tussen onze fotomomenten, klimt er eerst een man met een hele grote backpack op. Halverwege bedenkt hij zich en zet hij de backpack weg. Echter blijkt deze niet stevig te staan. We horen gegil, de backpack glijdt weg en een paar seconde later horen we een oorverdovende knal van de backpack die stuk slaat tegen de rotsen onder ons. Bijgekomen van de schrik en de adrenaline die vrij is gekomen wordt ook de tweede foto genomen en lunchen we nog wat op de top.
Wachten op de ferry
Kjeragbolten
Terug beneden winnen we wat informatie in: we willen eigenlijk niet de ferry terugnemen, maar via de bergen, de 9 en E134 naar Odda rijden, echter twijfelen we of onze auto de bergen aan kan. We besluiten er voor te gaan en tuffen weg omhoog. ’s Avonds slapen we ergens naast de weg waar we met een stuk of vier andere campers staan.
Living the ferry life
Zaterdag 17 juni 2017
We staan vroeg op om door te rijden naar Odda en de Skjeggedal Carpark. Vanaf daar moeten we een bus omhoog pakken waar de Trolltunga hike, à 11 km, gaat beginnen. Een enorm zwaar beginstuk waar de eerste kilometer bestaat uit steile stenen treden. Zoals we inmiddels gewend zijn, zijn er ook stukken die we door de sneeuw moeten lopen en na 4 uur bereiken we de daadwerkelijke “Trolltunga”. Een mooie hike, bovenaan blijkt dat we echter niet de juiste dag hebben gekozen. Het is net vakantie voor de Noren, het is zaterdag en in de ochtend was het weer goed, dus het is onwijs druk. Twee uur later kunnen we de trollentong op voor de foto, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de fjord. De rots is breder dan we dachten en na de hike van gisteren hebben we ook niet de behoefte adrenaline of de rand van de rots op te zoeken.
Trolltunga
We lopen weer terug naar beneden en maar liefst tien uur later komen we weer aan bij het beginpunt. In plaats van de betaalde bus terug te nemen naar de parkeerplaats liften we en kunnen we met een aantal Roemeense mannen mee die ook zojuist de hike hebben gedaan. We rijden richting de ferry in Jondal en zoeken snel een slaapplekje, moe van de twee dagen hiken.
Die slaapplekjes
Zondag 18 juni 2017
Zondag rustdag. Maar uiteraard niet zonder tegenslagen, we hebben de lichten vannacht aan laten staan, dus de motor start niet meer.. Verderop slapen wat Denen in een auto en we maken ze wakker om te vragen ons te helpen. Na een halfuurtje is het gelukt en rijden we de weg weer op richting Bergen, onze volgende bestemming. De auto zetten we neer op de Bergen Camping Park, een niet zo idyllische camping waar we daarentegen wel heerlijk onbeperkt kunnen douchen en gratis kunnen wassen.
We nemen de bus naar Bergen waar we bij aankomst gelijk welkom geheten worden door een fanfare bij de vismarkt. We halen wat informatie op bij de VVV. We zien Brygge, het fjord en wandelen rond. Koffie drinken we in Det Lille Kaffekompaniet en de biertjes aan het einde van de dag drinken we bij Apollon, een vinyl shop overdag en bar in de avond. We nemen de bus terug naar de camping en besluiten morgen nog een dagje Bergen te doen: een erg leuke stad!
De vismarkt
Maandag 19 juni 2017
Met Innes rijden we de volgende ochtend naar het zomerhuis van Edvard Grieg, een beroemde Noorse componist. Hier worden dit jaar ter nagedachtenis aan hem elke week door een andere pianist een lunchconcert gespeeld. Naast een guided tour door zijn zomerhuis kun je ook het naastgelegen museum bezoeken. Na afloop rijden we naar een Spar in Bergen, waar we parkeren en met de fietsen het centrum inrijden. Onderweg drinken we een kopje koffie bij Kaffebrenneri. We lopen nog meer door de stad, drinken ergen soep en eten vis op de vismarkt en fietsen in de avond weer terug naar ons busje. De groente voorraad is op, dus we doen boodschappen bij de Spar en stappen in om een slaapplekje te vinden op weg naar Gudvangen.
Griegs componeerhutje
Dinsdag 20 juni 2017
De volgende ochtend staan wij vroeg op om de ferry te pakken van Gudvangen naar Flam. Dit is een van de highlights van Noorwegen, en gelukkig stelt het zeker niet teleur. Ondanks wat wolken en motregen kunnen wij volop genieten van de prachtige uitzichten van de fjorden. Iness mag helaas niet mee, aangezien alleen voetgangers de ferry mogen betreden. Na de ferrytocht lopen wij nog even langs de bakker in Flam om onszelf te trakteren op Noorse –pistache– lekkernijen.
De ferry van Gudvangen naar Flam
Een dorpje langs de ferrytocht van Gudvangen naar Flam
De bus nemen we terug naar Gudvangen om Iness op te halen, en we vervolgen onze reis richting het noorden, waar we met Iness door misschien wel de langste autotunnel ter wereld scheuren (24,5 km). De weg brengt ons langs vele haarspeldbochten en sneeuw, met als eindbestemming onze slaapplek op een prachtig hoog uitkijkpunt.
Sneeuw langs de weg
Slaapplek op de top van de berg
Woensdag 21 juni 2017
Het meest noordelijke puntje van onze reis is het plekje Lom. Lom is de gateway voor allerlei activiteiten in het Jotunheimen park. Wij bezoeken hier DE bakkerij van Lom, waarnaast een wilde waterval raast, om vervolgens een stevige hike naar de top van de Lomseggen berg te maken. Het uitzicht over Lom en de nabijgelegen fjord is schitterend. In dit dorp staat ook een van de oudste staafkerken, die zeker een bezoek waard is. Na het bezoek vertrekken wij via de 15 en 51 verder richting het doel van de volgende dag: de Bessegenridge hike. Onderweg maken wij een korte tussenstop bij de Ridderspranget: een nauwe waterval die met ontzettend veel energie tussen de steile rotsen doorschiet.
Ridderspranget
Donderdag 22 juni 2017
De Besseggenridge staat in de top 10 van hikes volgens de National Geographic. En dat is te begrijpen! Met een ferry worden we naar het beginpunt van de hike gebracht. Vervolgens is het een 6 uur durende klim langs de richel, waarbij we de mooiste uitzichten hebben over de fjorden en meren waartussen we lopen. Onderweg genieten wij van het olijvenbrood die wij de dag daarvoor bij de bakker in Lom hebben gekocht, belegd met de laatste beetjes kaas uit Nederland. Misschien wel het hoogtepunt –hoog was het sowieso– van de reis; moe van een flink stuk klimmen met supermooi uitzicht en de lekkerste olijvenbrood met kaas die we ooit gegeten hebben.
Besseggenridge
Vrijdag 23 juni 2017
Na deze mooiste uitstappen naar de natuur, is het weer tijd voor het stadsleven. Het weekend brengen wij door in Oslo, waarbij wij de mooie wildkampeerplekken moeten inruilen voor de Ekeberg Camping boven de stad. De eerste dag in Oslo is helaas erg regenachtig, maar gelukkig willen wij deze toch vullen met een museumbezoek. Wij bezoeken de National Gallery –aanrader!– die als hoogtepunt de Schreeuw van Edvard Munch vertoont. Oslo is een hele moderne en hippe stad, en overal kan je lekker restaurantjes en gezellige barretjes vinden. Na het eten van een visburger in de Mathallen, bezoeken wij Tjuvholmen ter ere van midsummernight. Het is traditie dat er op het water een bonfire wordt aangestoken en de rest van de avond zijn er verschillende optredens van opkomende Noorse muziektalenten, waar we onder het genot van warme chocomelk naar luisteren.
De bonfire
Zaterdag 24 juni 2017
Gelukkig is het weer zonnig geworden en daarom besluiten wij het Vigeland park vandaag te bezoeken. Een enorme beeldentuin met hele karakteristieke beelden van Gustav Vigeland en ook genoeg plek om te ontspannen en genieten van de zon. In de middag fietsen wij veel rond door de winkelgebieden van Oslo. We hebben geluk met de timing want juist in dit weekend staan er allerlei optredens en feestjes op het programma.
Vigeland Park
Zondag 25 juni 2017
Helaas wordt het langzaam tijd om Noorwegen te verlaten en richting Zweden te trekken, maar niet voordat we de Holmenkollen hebben bezocht, een skischans net buiten Oslo. De zon schijnt heerlijk dus als we weer op de weg zitten naar Zweden besluiten we Iness te parkeren langs het strand en te genieten van een dag boekjes lezen en zonnen. Op zoek naar een slaapplek struinen wij allerlei smalle landweggetjes af en uiteindelijk komen wij gelukkig uit bij een mooie afgelegen plek langs een groot meer.
Holmenkollen
Broodjes knak als lunch
Maandag 26 juni 2017
De ochtend begint goed met een frisse duik in het meer en een heerlijk ontbijtje. Daarna vervolgen wij onze reis naar Göteborg. Haga is de must-see van Göteborg en een hele sfeervolle wijk. Bij Cafe Husaren op de hoek van de Haga Östergata genieten wij van een beroemde specialiteit: een gi-gan-ti-sche kaneelbol. Na het rondwandelen door de kronkelende straatjes en de universiteitswijk besluiten wij vanaf het water de stad te bezichtigen door middel van een boottour van Paddan Tours. De vele lage bruggen in Göteborg maken dit een actieve ‘buk’ tour.
Ontbijt aan het meer
Wij sluiten de dag af met een supergezonde maal bij En Deli Haga op de Haga Nygata en rijden vervolgens door richting Kopenhagen. Helaas hebben wij niet genoeg tijd om een mooie slaapplek te zoeken, dus stoppen we ergens met Iness langs de snelweg.
Dinsdag 27 juni 2017
De volgende ochtend komen wij aan in Kopenhagen en parkeren wij Ines in de wijk Frederiksborg, waar het parkeergeld nog enigszins te betalen is. We pakken de fietsen en rijden naar Nyhavn, waar de iconische gekleurde huisjes langs het water staan. Hier vind je ook Kunsthal Charlottenborg, waar de kunstenaar Ai Weiwei een indrukwekkend kunstwerk heeft gemaakt van reddingsvesten waarmee hij aandacht vraagt voor de vele bootvluchtelingen in Zuid-Europa.
Kunstwerk van Ai Weiwei
Wij vervolgen onze fietstocht naar de Tornehallen, een grote foodhal met heerlijke ijsjes en bezoeken Christiania, een soort ‘vrijstad’ midden in Kopenhagen. In de middag was het tijd om de vele vintage winkels van Kopenhagen te bezoeken, die vooral gelegen zijn in de wijk Nørrebro. De dag vloog om, en het werd tijd om te vertrekken richting de laatste bestemming van onze reis: Roskilde festival.
De brug van Zweden naar Denemarken
Woensdag 28 juni 2017, donderdag 29 juni 2017 en vrijdag 30 juni 2017
Het programma van Roskilde start pas in de avond, dus overdag gaan wij nog even terug naar Kopenhagen om verder te genieten van alle leuke cafeetjes en winkels die het te bieden heeft. De Copenhagen Street Food (Papriøen), gelegen op het eiland Christianshavn is met lekker weer ook zeker een aanrader.
Copenhagen Street Food (Papriøen)
Woensdagavond begint Roskilde dan echt, met onder andere optredens van The Weeknd en Justice. Helaas hebben wij geen ticket om met Iness het campingterrein te betreden, dus moeten wij haar achterlaten op de parkeerplaats en slapen we in een tentje. Jammer, want zij had goed gepast tussen alle andere vintage Volkswagen busjes die op het terrein stonden. Roskilde festival was een groot succes, met grote en kleine optredens, zoals de XX, Solange, NAS en de Foofighters. Verder waren er vele eettentjes aanwezig, die geselecteerd waren op criteria als biologisch, uniek, en sociaal verantwoord, maar bovenal ook smaak! Het terrein van Roskilde festival is een groot kunstwerk op zich, met ook nog aparte ruimtes waarin theatergroepen en andere creatievelingen hun kunsten kunnen laten zien. Een hele gave ervaring!
Roskilde
Zaterdag 1 juli 2017
En dan is de vakantie ineens voorbij en moeten wij ons in een dag terug haasten naar Asperen om Ines weer in te leveren. De vele files rond Hamburg en Bremen hielpen daarin niet mee, maar gelukkig konden wij haar in de avond weer schoon en wel afleveren bij Campervoet. Heel gek om je huisje van de afgelopen drie weken weer weg te moeten geven, maar wat hebben we mooie dingen met haar beleefd!!