Je wilt een camper huren. Goed idee om de voordelen te googelen!

Ik zal advies geven na eigen ervaring, aangevuld met feiten. Over het feit of je beter kan huren of kopen!
Twijfel je nog? Na het lezen van dit stuk niet meer!

Met een camper op vakantie gaan heeft leuke voordelen.

 • Je bent heel flexibel als je met de camper onderweg bent is het  toch niet zo mooi op je bestemming dan draai de  sleutels weer om en zoek je een betere plaats.
 • Geen gedoe met tenten, vouwwagens en op de plek duwen van de caravan. Bij aankomst zet je je campingstoel neer en geniet.
 • Toegestane rijsnelheid is gelijk aan die van een personenauto
  (met uitzondering van campers boven de 3500kg)
 • In de volgende landen mag je vrij overnachten in de natuur, dat geeft een heerlijk vrij gevoel.
  (In Noorwegen, Zweden en Finland geld het allemansrechts hier mag je overnachten in de camper  Ook in Italie, Bosnië en Herzegovina mag je overnachten in de vrije natuur. Toch loont het om te lezen over de speciefieke  regelgeving van je vakantieland.)

Ik ga me best doen om te vertellen wat de voor en nadelen zijn aan het huren van een camper ten opzichte van kopen.

Als je online zoekt naar de voordelen van een camper huren is de kans groot dat je nog nooit eerder een camper hebt gehuurd. We proberen je keus makkelijker te maken.

 • Er zijn veel verschillende  modellen door te huren kom je erachter wat bij je past.

Ben je gebonden aan de schoolvakanties, dan is een compacte buscamper fijn omdat je dan goed mee kan komen met de rest van het verkeer.  Ben je aan het genieten van je oude dag en wil je 3 maanden overwinteren in Spanje dan is het wel fijn om een wat grotere camper te hebben zodat je wat meer ruimte hebt. Je boet dan wel in op de reissnelheid.

Je hebt zoveel soorten campers dat je er in het gebruik achterkomt wat de voor en nadelen zijn. Of je nu een Oude retro camper huurt of een camper gebaseerd op een vrachtwagen met uitschuifbare zijkanten. Mijn tips is om dan eerst te camper te huren zodat je uit eigen ervaring weet of jullie een goede match zijn.

 

Denk je erover om en oude Volkswagen of een andere gebruikte camper te kopen, lees dan het onderstaande verhaal. Het kan je een hoop geld besparen.

Laatst was ik bij een oude Volkswagen camper gaan kijken om onze campervloot uit te breiden en dan vraag ik altijd naar de reden van de verkoop. De beste man vertelde me dat het busje al 2 jaar in de garage stond te wachten op de volgende reis doordat hij een druk leven leiden kwam het er eigenlijk niet van. En ze’n vriendin wou de volgende  vakantie weer een keer met het vliegtuig weg.

Zelf hadden ze pas 2 reizen van meerdere  weken in het camper busje gemaakt in de 5 jaar dat het busje in zijn bezit was. Zo vertelde de de eigenaar mij dat hij het motorblok volledige laten opknappen toen hij het busje aankocht. En 3 jaar geleden de aanwezige roest had laten herstellen door een bedrijf waarna het busje was overgespoten. Hij vertelde me dat dit hem ruim 12.000 euro had gekost alles bij elkaar.

Ik had het busje laten staan omdat de roest weer door de lak terugkwam, dit had een leek misschien over het hoofd gezien maar aangezien ik al vele honderden uren geklust heb weet ik waar ik moet kijken. Dit was voor mij het signaal dat het een slechte restauratie betrof. Ik vertelde de eigenaar dat de prijs die hij voor het busje wou hebben te hoog was voor het geen wat ik zag.

Wijze les
Wil je toch liever een oude Volkswagen bus kopen, denk dan aan het volgende. Voor de aankoop van een Klassieke camper geldt het dat je liever een keer te veel kan gaan kijken dan gelijk verliefd worden op het hoge knuffelgehalte van het busje.Dit kan later namelijk flink in de papieren lopen. Ik heb deze les ook al gehad. Zelfs kocht ik ook de eerste camper waar ik ben wezen kijken en bij thuiskomst was de bus veel slechter dan gedacht. De bus heb ik toch een 2de leven gegeven maar dit is flink in de papieren gelopen.

Onderweg naar huis bedachte ik me dat de eigenaar van het busje er veel beter aan had gedaan een oude Volkswagen camper te huren. Dat zou veel voordeliger zijn geweest.  Vaak wordt een oude camper verkocht als hij ”slechter” begint te worden. Om te genieten van een nette camper loopt het dan vaak flink in de papieren. Ik hoor zo vaak van andere liefhebbers dat ze er vaker mee weg zouden willen. Maar vaak komt het er niet van, de vriendin wil wat anders of de kinderen willen niet meer mee. Van te voren is dit natuurlijk niet te overzien. Maar nu heb je het al een keer gelezen!

 

Al wat enthousiaster  over een camper huren?  Laten we bij het begin beginnen!

Als je iets nieuws gaat doen is het leuk om bij het begin te beginnen.

De Klassieke camper

De Grootvader van alle campers is de Volkswagen camper. Omdat we hier fan van zijn volgt een korte geschiedenis.

De eerste buscamper was een volkswagen T1 bus uit 1951, dit waren normale campers die uitgerust werden met een uitneembaar camper interieur een zogenaamde camping box. Zo’n camper was voor de gewone man een uitkomst omdat hij kon kamperen in zijn voertuig. Een gaaf idee was geboren. Hierop werd verder doorontwikkeld de busjes kregen sta hoogste en werden voorzien van een slaapbank, kookstel en en wasbak. In de jaren 70 waren Volkswagen camper busjes immens populair geworden  in 1978 werd zelfs de 200.000ste Volkswagen  type 2 Westfalia  geproduceerd. De Volkswagen camper was inmiddels zeer luxe geworden.Het Westfalia berlin interieur is zelfs de grondlegger geworden voor de buscamper zoals we die vandaag te dag kennen.

Een klassieke camper is geschikt voor een ieder die graag wil ervaren hoe het is om te kamperen net als vroeger met deze no nonsonse campers,Als extratje ontvang je een glimlach van voorbijgangers, duimpjes omhoog tijdens het rijden. En kom je erachter waarom deze VW campers zo populair zijn geworden! Wil jij ook een retro camper huren? Dan zit je al op de goede website!

Retro Volkswagen camper huren of toch een moderne?

Moderne camper huren of toch een retro model?

Moderne camper

Een moderne camper kan vaak alles wat een klassieke camper ook kan, ze rijden sneller, hebben meer binnenruimte. En zijn voorzien van de nieuwste snufjes.  Maar hier hangt wel een flink prijs kaartje aan. Zo kost een nieuwe buscamper kost al snel meer dan 50.000 euro. Een gebruikte van zo’n 10 jaar oud, 30.000 euro, en voor bijvoorbeeld een gebruikte T4 camper  vragen ze nog 12.000 euro.

Voor een groter Hymer bijvoorbeeld begint bij de 75.000 euro, na 10 jaar  willen ze hier nog makkelijk 40.000 euro voor terug hebben en voor een gebruikte van 20 jaar oud vragen ze nog  22.000 euro.

Ervaring op op doen met je verschillende campers

Als je gaat voor een klassieke camper zijn de opties qua indeling een stuk beperkter, maar ook dan is het zeker de moeite waard om eerst uit te proberen wat bij je past. Een proefrit is natuurlijk hartstikke leuk maar je mist dan toch hoe het is om wakker te worden in de camper wat je wel kan doen als je de camper eerst huurt. Misschien denk je dat je een vast bed wil omdat je gelijk je bed in wil duiken als je aankomt op de camping. Maar merk je dat het rijden in zo’n extra lange camper  in een stad toch tegenvalt. Of je gaat met een bus camper weg en je ervaart hoe het is om met weinig minder genoeg te hebben.

Zelf kan ik me goed vinden bij het klassieke camper sfeertje,met de eigenaren en busliefhebbers die je treft is het ijs dan ook snel gebroken. En het is heerlijk onthaasten. Dan beperkte snelheid en het grote stuur me handen doen mij altijd direct ontspannen.

Maar word je  vrolijk als er een moderne camper langsrijdt en heb je minder met het retro gebeuren. Dat is ons natuurlijk  ook prima.

 

Welke kosten krijg je bij het kopen van een camper?

Bij het bezit van een camper komen een hoop bijkomende kosten!
 • Kosten stalling, deze kosten kunnen ook flink oplopen  aangezien je vaak per meter betaald.
 • Kosten onderhoud en APK
 • Afschrijving ( dit kan flink oplopen tot duizenden euro’s per jaar)
 • Wegenbelasting ( kwarttarief maar ook dit kan flink in de papieren lopen met en zware camper)
 • Verzekering  ( allrisk, diefstal, inzittende)
 • Pechhulp ( denk aan Europa en  Retourneer dekking)
 • Als u bij ons huurt hoeft u ook geen inventaris aan te schaffen, wij verhuren altijd All-In

Rekenvoorbeeld kosten camper

We gaan uit van een camper met een aanschaf van 25.000, lengte van 4,5 meter en een gewicht van 2070 kilo( een buscamper)

Stalling 5 meter x €45,-  de strekkende  meter= €225,- per jaar

Onderhoud+ APK = €800,- per jaar

Afschrijving €1500,- per jaar

Wegenbelasting €327,- per jaar

Verzekering €1059 per jaar

Pechhulp (ANWB met Europadekking €201,- + campermodule € 22,-) €223,- per jaar

Kosten Maand Jaar
Stalling € 18,75 € 225
Onderhoud €66,66 €800,-
Afschrijving €125,- €1500,-
Wegenbelasting € 27,25 €  327,-
Verzekering all risk zonder alarm € 88,25,- € 1059,-
 
Totaal vaste lasten € 325,92 € 3911,-

Rekenvoorbeeld kosten huren van een camper

Als huurkosten hebben we de prijs hebben we onze Scover genomen.

Huurkosten Laag
seizoen
 Hoog
seizoen
 weken/ jaar Totale huurkosten
 voorbeeld 1  6  6  €4200,-
 voorbeeld 2  7  7  €3850,-
 voorbeeld 3  2  3  5  €3200,-

Gemiddeld lig het omslagpunt tussen het huren of kopen van een camper. Als je er elk jaar meer dan  5,5  en de 7 weken  gebruik van wilt maken. In alle andere gevallen is  een camper huren  goedkoper en dan hebben we de tijdsbesparing nog geen eens meegerekend.

Tijd

Heb je een druk leven?!  Een camper bezitten kost naast de jaarlijkse lasten ook nog eens een hoop tijd!

 • APK
 • Halen en brengen naar de stalling
 • Onderhoud  (accu’s  en banden op spanning houden, gasslangen vervangen elke 5 jaar)

 

APK

Een camper is APK plichtig  of het moet ouder zijn dan 40 jaar. Dit kost je zomaar een dag per jaar met het halen en brengen naar de garage.

Stalling

De meeste campers mag je niet langer dan drie dagen bij huis parkeren openbare weg. Soms mag je hem geen eens parkeren op je eigen oprit. Dit komt omdat er in iedere gemeente in Nederland een voorschrift is opgenomen over het parkeren van kampeermiddelen in de  Algemene Plaatselijke Verordening (APV) sommige gemeentes gaan zelfs zover dat je een bus niet in het zicht van een openbare weg mag parkeren. Je komt dus al snel uit bij een stalling om je camper te parkeren voor langere tijd.

Voordat je op vakantie gaat haal je de camper op van stalling vaak dien je hier voor een afspraak voor te maken. En vaak mag  maar enkele keren per seizoen de camper ophalen en brengen.  Bij mijn oude stalling mocht de camper ook niet gehaald op gebracht worden op een zondag. Dit kost dus een hoop tijd.

Onderhoud

Een camper is een pleziervoertuig.  Na lange periodes van stilstand volgt vaak een drukke vakantieperiode waar veel kilometers worden gereden. Vaak word de camper zo weer teruggezet in de stalling na de vakantie en staat die weer enkele maanden stil. Om de camper in top conditie te houden dient de accu regelmatig opgeladen te worden en is het verstandig om voor een vakantie te laten nakijken door een garage. Gasslangen die om de 5 jaar vervangen dienen te worden. Het zal je niet verbazen maar camperbanden hebben een veel hoger laadvermogen dan banden van een personen auto’s. Veel banden zijn dan ook na 6 jaar aan vervanging toe al zit er nog genoeg profiel op.

Heb je een klassieke camper dan komt er nog een hoop meer onderhoud bij. Kleppen stellen om de 5000 kilometer, olie vervangen elke 5000 kilometer. Ontsteking regelmatig op tijd zetten. Oldtimer campers zijn vaak ook roest gevoelig, ook dit dient bij gehouden te worden. Wat ook allemaal weer een hoop tijd kost.

Conclusie

Een camper huren duur? Vaak is huren voordeliger. Het bespaart je ook nog eens een hoop tijd en zoals je weet is tijd met geen geld te koop!

Ben je benieuwd hoe een camper huren in z’n werk gaat je leest er meer over om deze pagina.

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat je er wat aan gehad hebt!

Zit je net lekker te lezen?

Lees vooral verder?