Twintig jaar geleden lagen mijn vriendin en ik voor het eerst te bibberen in een koepeltentje vlak bij de oostelijke grens van Finland. Beren of Russen hebben we toen niet gezien. Muggen waren ook nauwelijks zichtbaar, want piepklein, maar ze waren wel nadrukkelijk aanwezig en bijzonder fanatiek. Ik heb nog nooit zo snel een tentje opgezet als toen. Stokken koppelen, tentdoek erover. Gauw de binnentent in, rits dicht en in het offensief tegen de meegevlogen insecten.

Kamperen zijn we altijd blijven doen, al werd de tent steeds groter, werden de stoelen steeds luxer, kwamen er steeds meer gaspitten en ook nog twee kinderen bij. De auto werd natuurlijk ook ruimer en kreeg een dakkoffer. Kamperen is het leukste wat er is, maar de toegenomen luxe gaat wel ten koste van de flexibiliteit. Toen we begin 2020 begrepen dat Corona wel eens roet in onze vakantieplannen kon gaan strooien zijn we na gaan denken over alternatieven. Mijn vriendin kwam met het idee om een camper te huren. Niet zo’n slagschip, maar eentje met een praktisch formaat en het liefst kobaltblauw.

We kozen voor Ad en daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Terwijl Zweden – de bestemming van onze eerste keus – oranje kleurde op de Coronakaart sloegen we in Duitsland rechtsaf. Ad bleek goed mee te kunnen op de snelweg. Aan het eind van de middag reden we de eerste camping op, vanachter de mondkapjes werd vriendelijk naar ons gelachen bij de receptie en voor we Wohnmobil konden zeggen was ons plekje al in gereedheid gebracht. De rest van de vakantie bleek dat voor Ad alle deuren opengaan. Alleen parkeerplek voor PKWs? Ad past er wel bij. Kronkelende hobbelige oprit naar het kasteel? Ad komt er wel. Geen droge plek om de currywurst naar binnen te schuiven? Ad biedt plek. De Julische Alpen in Slovenië werden moeiteloos beklommen. Ad kon tijdens het rijden zelfs mobiele telefoons opladen en hij was ook nog attent. Als we na het parkeren de lichten aan lieten staan gaf hij een zacht piepje om ons daarop te attenderen. De schat. Binnen de kortste keren was Ad niet meer uit ons gezelschap weg te denken. We hebben kortstondig overwogen hem te voorzien van valse kentekenplaten, over te laten spuiten in een andere kleur en mee naar huis te nemen, maar uiteindelijk hebben we Ad gewoon netjes ingeleverd. Volgend jaar weer.

thumbnail tent ad luifel DSC00448 - Op pad met Ad

 

Billy Clismo