De zomer komt steeds dichterbij en we hebben nog geen vakantieplannen. We willen graag naar Italië maar met de nieuwe auto zonder trekhaak hebben we onvoldoende ruimte om onze tent en kampeerspullen mee te nemen. Misschien is een camperbusje iets voor ons, dan kunnen ook nog een beetje rondtrekken. Goed plan. We gaan op zoek maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Net op het moment dat Campervoet een nieuwe bus had aangeschaft en deze online had gezet kwam ik ze tegen. De bus was precies wat we zochten en we hebben direct geboekt.

Op zaterdagmiddag zijn we (Louise, Sander, Sam en Suze) vertrokken we in de stromende regen richting Duitsland. Op een scoutingterrein hadden ze een plekje voor ons. Toen we op de plek aankwamen ging de zon schijnen en begon het eerste avontuur van uitpakken en opzetten.

IMG 0856 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den Dries

De volgende dag zijn we doorgereden naar Zwitserland. We hebben het plan om maximaal 4 uur per dag te rijden. We hebben de App Campercontact om campings te vinden maar komen er al snel achter dat de rest van Nederland die ook gebruikt en alles vol zit. Via Google vinden we een leuke boerencamping Ebnet Bio Bouerhof met een geweldig uitzicht. Deze camping is zeker een aanrader wanneer je eens iets anders wilt dan massa’s Nederlanders.

IMG 0875 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den Dries

Op dag drie staat de rit door de Gotthard tunnel richting Italië op het programma. Na een kleine wachttijd mochten we de tunnel in en rond het middaguur kwamen we aan op Camping Ranocchio aan het pittoreske Lago Piano. Een leuke kleine camping met de vriendelijkste eigenaren die ik ooit heb ontmoet. Na 10 jaar ervaring in Frankrijk is het heel bijzonder dat je door een Italiaan in het Nederlands wordt aangesproken. We staan op 10 meter van het strandje. We verblijven hier vier dagen. De kinderen hebben het naar hun zin, er zijn veel vriendjes en vriendinnetjes en zowel het zwembad als het meer zijn heerlijk.

We leven het Italiaanse leven. We drinken wijn bij de lunch, roken zalm in de Green-Egg en genieten van heerlijke pasta’s met verse ingredienten.

Op ongeveer 15 minuten rijden ligt het Comomeer waar we ook nog een dagtochtje naar toe hebben gemaakt. Omdat we het teveel gedoe vinden om alles weer in te pakken besluiten we de lijnbus te nemen.

IMG 0907 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den Dries
IMG 0953 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den Dries
IMG 0981 1200x902 - Reisverhaal: Familie van den Dries

Na vier nachten trekken we verder. We hebben de keuze voor de snelweg via Milaan of binnendoor via een mooie tocht die begint met een overtocht over het Comomeer. We kiezen voor het laatste. Vier uur later komen we aan bij Lago D’iseo. Een veel groter meer dan Lago Piano maar gelukkig met een kleine camping. De camping ligt wederom direct aan het meer en op loopafstand van een leuk dorpje waar veel goede restaurants te vinden zijn. We hebben hier weinig zelf gekookt.

IMG 1072 1200x902 - Reisverhaal: Familie van den Dries

Na weer vier dagen genieten stond het hoogtepunt (voor onze zoon Sam) op het programma: de toren van Pisa. We hadden een leuke boerencamping gevonden in de buurt van Pisa maar daar aangekomen voelde het niet goed dus zijn we doorgereden naar de stadscamping die op slechts 800m van de scheve toren ligt. Het is fijn dat je vanaf de damping zo Pisa in kunt lopen maar zoals alle toeristische attracties is dit niet ons ding. Het is zeker een mooie toren en we kunnen hem afvinken. We maken de bekende kiekjes en willen zo snel mogelijk weer weg.

We willen graag nog naar de kust en daar willen we wat langer blijven om na het reizen ook nog even te relaxen. Op advies van de buurman in Pisa belanden we in Pietra Ligure. Dit wordt ons aangeraden als het rustigste deel van de Italiaanse kust. De camping is simpel en overdag erg stil want iedereen vertrekt de bergen in of richting de kust. Op 10 minuten lopen sta je op het strand en ook hier is weer een mooi oud centrum met veel leuke restaurantjes.

IMG 1113 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den DriesIMG 1357 1200x1600 - Reisverhaal: Familie van den Dries
IMG 1118 1200x902 - Reisverhaal: Familie van den DriesIMG 1409 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den DriesIMG 1445 1200x900 - Reisverhaal: Familie van den Dries

Na de nodige culinaire hoogstandjes, heerlijk Italiaans ijsjes en de Italiaanse gastvrijheid is het tijd om weer rustig naar huis te rijden. We rijden in één ruk naar het zwarte woud waar we nog twee nachtjes bij vrienden op de camping staan. Het is even wennen aan de Duitse cultuur en taal die duidelijk minder romantisch is dan de Italiaanse. We vangen een paar forellen. Tijdens het visroken die middag gaan de ramen van menig stacaravan om ons heen dicht. De vis is heerlijk.

Het avontuur zit erop. We keren huiswaarts. De bus was perfect en van alle gemakken voorzien.

We kijken terug op een mooie vakantie.