Zondag 11 juni 2017
Zondagavond rond half 9 is het zover. Na ‘ons’ busje te hebben bekeken, een kopje koffie te hebben gedronken met Marcel en een testrondje te hebben gereden, rijden we de weg op, op weg naar Hamburg. Het lijkt vrij ambitieus om in een keer naar Hamburg door te rijden, zeker als je bedenkt dat Iness niet veel harder kan –en wil– dan 100 km/h. Mààr we hebben de tijd: onze planning is om uiterlijk 3 uur ’s nachts in het hotel aan te komen.

image19 - Reisverhaal Iness op avontuur in Scandinavië

Het gaat beginnen!

Maandag 12 juni 2017
Na een laatste nachtje relatieve luxe rijden we ’s ochtends rond een uur of 11 de weg weer op, met als doel vandaag de boot vanuit Hirtshals, Denemarken naar Kristiansand, Noorwegen te pakken.
Helaas hadden we echt een paar uur eerder moeten vertrekken om de boot van 6 uur te halen; het waait stormachtig hard onderweg dus we besluiten veel achter vrachtwagens te blijven hangen. Onderweg bellen we om te kijken of we boottickets kunnen bestellen. Er blijkt er al een vol te zitten en dus is de enige optie voor vandaag de ColorLine ferry van 20.45 uur.
Zodra we rond half 8 de check in voor de boot binnen rijden voelt het alsof het avontuur nu ècht gaat beginnen. Avontuur, avontuur? Ja, een flinke hellingproef, een boot die voelt alsof hij qua formaat niet veel onderdoet voor de Titanic, en een nachtelijke aankomst in Noorwegen, in het donker, met nog geen enkel idee waar we kunnen gaan overnachten.
In de wachtrij winnen we wat advies in –lang leve het gratis internetten in de EU– en besluiten bij aankomst een willekeurig forumcommentaar te volgen en naar camperplaats Tangen te rijden. Hopelijk heeft ons gevoel het hier wel bij het juiste eind, wat betreft de Titanic zat hij er best wel een stukje naast…

image23 - Reisverhaal Iness op avontuur in Scandinavië

Het parkeerdek op de ferry
Gratis tip: als je advies inwint via een forum, kijk dan ook even naar de datum waarop dit advies is gepubliceerd. 2007 is inmiddels alweer vrij gedateerd. Na een tijdje rond te hebben gereden parkeren we onszelf in het pikkedonker op een camping en maken we een eerste nacht in Iness.
Dinsdag 13 juni 2017

Als we rond half tien wakker worden, ontbijten en betaald hebben, ondervinden we wat problemen met onze versnellingsbak. De achteruit wil niet meer; helaas hebben we die wel echt nodig op dat moment! Een Noor helpt ons een handje duwen om de camping af te komen en even later wordt ons busje omhoog getakeld in een nabijgelegen garage. De Noren daar kijken, sleutelen, rijden en kijken, sleutelen, rijden weer en na een klein uurtje krijgen we de sleutels weer terug en wordt ons een fijne reis gewenst. We worden helemaal blij van hoe aardig de Noren zijn! Om dit alles in perspectief te zetten steekt er nog geen tien minuten later eentje zijn middelvinger naar ons op om vervolgens hard toeterend voorbij te rijden, maar over het algemeen vinden ze het helemaal niet erg dat we net wat langzamer rijden dan dat ze zelf zouden doen.