Als je als camperverhuurder zelf ook met een camper op vakantie wil, moet je wachten tot alle huurders weer terug zijn. In oktober was het eindelijk zover: na een mooie zomer waarin onze busjes een hoop mensen blij hadden gemaakt, konden we zelf op pad. Bedankt nog voor alle leuke kaartjes en mooie reisverhalen die we van jullie hebben gekregen, echt tof!

IMG_1542

Voor onze trip wilden we graag naar de zon. En waar in Europa schijnt die nog in het najaar? Juist, in het zuiden! Vandaar ons plan om met camper Joy naar Italië te gaan. Helaas geen weer voor jurkjes of korte broeken, maar wel mooi genoeg om zonder jas buiten te lopen. Ook heerlijk! Camper Joy hebben wij sinds het begin van 2018. Na vele reisjes met onze retro busjes wilden we eens ervaren hoe het is om met een moderne Volkswagen bus op pad te gaan.

Aan het begin van de middag vertrokken we vanuit Nederland. De eerste dag van een camperreis maken we graag flink wat kilometers. Rond het avondeten kwamen we aan in Mannheim, Duitsland. Na een korte stop waarin we een echte Duitse bretzel aten, reden we door naar Zwitserland. Daar arriveerden we ’s avonds laat in Basel, een stad aan de Rijn die bekendstaat om zijn middeleeuwse architectuur.

In Basel overnachtten we op een gratis camperplaats. De volgende dag liepen we over de Mittlere Rheinbrücke naar het oude centrum. Na wat rondstruinen door de stad, lieten we Basel achter ons en reden we verder naar het zuiden. Omdat Zwitserland wemelt van de prachtige natuur, stopten we onderweg op verschillende plekken voor een heerlijke wandeling of om even rustig in de middagzon te genieten aan een meer.

De volgende bestemming was Luzern, gelegen in het midden van Zwitserland. In Luzern wilden we graag de Kapellbrücke bewonderen, een laatmiddeleeuwse overdekte wandelbrug van 204 meter lang. Echt heel gaaf om te zien. Een andere aanrader in Luzern is om te zwemmen bij het Hallenbad. Tijdens het zwemmen, duiken of ontspannen heb je een prachtig panoramisch zicht op de Alpen. Er zijn ligbedden onder het wateroppervlak zodat je de bergen goed kunt aanschouwen.

Hoewel we Zwitserland heel mooi vonden, is het land wel erg duur. Uiteten gaan of een drankje doen, is erg prijzig en ook een camperplek vonden wij aan de dure kant, zeker gezien wat je ervoor terugkrijgt. Gelukkig kun je bijna overal slapen met een camper.

Vanaf Luzern reden we verder naar de Italiaanse stad Parma. In Parma verbleven we bij Sosta campers, een camperplaats op 50 meter van supermarkt Lidl en op ongeveer anderhalve kilometer van het stadcentrum. Voor onze eerste echte Italiaanse pizza gingen we op zoek naar de beste pizzeria van de stad. Op advies van Tripadvisor kwamen we terecht bij Pizzeria l’Isola Del Gusto. Een goede tip, de pizza was ook echt heerlijk! Sharony liet zich bij haar keuze verrassen door het personeel. Super aardige mensen en ontzettend behulpzaam. Niet iedereen spreekt even goed Engels, maar met wat handen- en voetenwerk kom je er wel!

De volgende dag vroegen we ook de bakker om advies voor de lekkerste pizza. Zij verwees ons door naar een pizzeria die niet op Tripadvisor stond. Ook hier hebben we een overheerlijke pizza verorberd.

Tip #1:

Neem fietsen mee. Zo kun je ontzettend makkelijk vanuit de camperplaats of camping naar de stad fietsen en zie je nog eens wat extra van de omgeving 🙂

pizza in Italie uiteten camperreismet de camper naar Monteriggioni

Na Parma was het tijd voor Monteriggioni, een van de best bewaarde middeleeuwse vestingplaatsen, gesticht in 1213. De burcht is geheel omringd met een stenen muur van 570 meter lang met daarin liefst veertien uitkijktorens. Bij aankomst zetten we de camper op de parkeerplaats en lunchten we met een heerlijk broodje parmaham en andere lokale lekkernijen. Hier zagen wij ook een gaaf optreden van de plaatselijke fanfare, zie video.

IMG_1877

Vervolgens reden we door naar Siena. Een ontzettend mooie middeleeuwse stad, waar veel cultuur en ander moois te zien is. De stad is zeker een bezoekje waard als je met de camper naar Italië gaat. Marcel heeft hier de allerlekkerste pasta gegeten, en Sharony bestelde een lekker ijsje waar ze bij het doorlopen van de mooi uitgelichte oude stad van smulde.

Camperreis 2018, Sienna in de avondMet de camper op vakantie, Gegeten bij Osteria Permalico in Sienna.Super lekkere pasta op in Italie, Siennacamperreis 2018 met camper Joy, ijsje gehaald in Sienna op het pleinSienna (Italie) in de nacht

Na Siena hadden we wat meer behoefte aan een klein stadje, het liefst dicht bij een meer. Via campercontact zochten we naar mooie camperplaatsen of campingplekken. Zo kwamen we uit bij de plaats Capodimonte, waar we wilden overnachten bij een kleine camping direct gelegen aan het meer Lago di Bolsena. Hoewel in de app stond dat deze open was, bleek deze camping helaas dicht te zijn. Vermoedelijk omdat het off season was. Wel vervelend na een lange rit, maar dat hoort bij rondreizen op de bonnefooi.

We besloten om dan maar direct door te rijden naar Rome, waar de camperplaatsen wel 365 dagen per jaar open zijn. Hier verbleven we op een camperplaats op loopafstand van de metro, Area Sosta Camper Romae. Een tip voor wie daar ook heen wil: loop naar de overkant voor een perfect bakje Italiaanse koffie voor slechts 90 cent of een cappuccino voor 1,10 euro.

Voor onze warme broodjes in de ochtend konden we terecht bij een supermarkt op slechts 100 meter afstand. Na ons ontbijt gingen we met de metro naar het centrum, waar we de eerste dag van pizzatent naar ijssalon hobbelde. Uiteraard gooiden we ook nog een muntje in de beroemde Trevifontein. Wist je trouwens dat hier vorig jaar 1,4 miljoen euro is uitgevist!? De dagen erna brachten we een bezoekje aan het Colloseum en Vaticaanstad. Op onze laatste dag in Rome zijn we wezen vintage shoppen in de hippe wijk, Monti.

Sharony in het Colloseumin Rome, camperreis reisverhaal 2018Vintage shoppen in Italië, Rome wijk Monti

Na Rome gingen we door naar Napels. Een gezellige jonge stad. Hier aten we een heerlijke pizza bij La Pizzeria Sorbillo, volgens kenners de ‘beste pizzatent van Napels’. Buiten stonden al lange rijen met hongerige mensen, kennelijk waren er meer mensen die de pizza’s wilden proeven. Bij de ingang van het restaurant geef je je naam door en als deze wordt omgeroepen kun je naar binnen. En het is het wachten meer dan waard: de dunne bodem, de krokante korst. Mmmmm…

Ook hebben we een hele dag in het nabijgelegen Pompeï doorgebracht, een oude stad uit de Romeinse tijd. De stad werd na een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus onder een hoop as teruggevonden. Bij de online beoordelingen hadden we al gelezen dat het ontzettend druk kan zijn en een bezoekje in de brandende zon geen goed idee is. Omdat wij buiten het hoogseizoen waren, hadden we hier gelukkig geen last van en hebben we een ontzettend leuke dag gehad. Voor Marcel was het zelfs culturele hoogtepunt van de vakantie. Bizar om opeens door een meer dan 2000 jaar oude stad rond te lopen.

Reisverhaal Pompei camperPas op voor de hond staat er in het mosaik geschreven.Lopen door het huis van de premier van Pompei 2018

Nog even een tip: in Pompeï heb je een gebouw met daarin een Autogrill, waar ze patatjes verkopen. Mocht je daar ook willen eten, dan raden we de patatjes niet aan. De koffie en koeken die ze bij de andere balie verkopen, waren wel lekker. Maar het beste kun je gewoon zelf eten meebrengen, dat mag daar gewoon.

Frietjes Autogrill. Pompei

Na Napels en Pompeï zijn we verder gereden naar de zee. We hadden zin in een mooie strandwandeling waarbij we de zon achter de horizon zagen verdwijnen. Zo gezegd zo gedaan. Voor onze camper zochten we in de recensies naar een plaats die het hele jaar open is. Eenmaal aangekomen gingen er net vier campers weg. Wat bleek: we waren de enige kampeerders op het hele campingterrein. We gaven de eigenaar 10 euro voor de overnachting en we kregen z’n telefoonnummer voor als er problemen waren. En ook hij was vertrokken. Een camping helemaal alleen is eigenlijk best wel fijn. We konden in alle rust lekker uitgebreid douchen, ’s avonds gezellig spelletjes spelen en heerlijk lang slapen.

Alleen op de camping in ItalieVW camper Joy in Italie helemaal alleen op de camping