Is er ooit een meer geliefde bedrijfsauto geweest dan de Volkswagen bus? Ik betwijfel het. In al zijn verschijningsvormen, van sobere bestelwagen tot de luxueus ingerichte camper, heeft de Volkswagen Type 2(om maar de officiële type benaming te hanteren) meer harten veroverd dan vergelijkbare wagens.

Het begon met een schets tijdens een werkoverleg. De schets naar het idee van Ben Pon ligt nu in het rijksmuseum.

Volkswagen T2 busje huren camper voet 300x190 - Volkswagen Documentatie Archief
oldtimer huren zelf rijden daghuur 300x230 - Volkswagen Documentatie Archief
VW Plattenwagen plattewagen platenwagen te zien in het Volkswagen museum in Wolfsburg 300x169 - Volkswagen Documentatie Archief
Volkswagen T1 busje huren zelf rijden oldtimer 300x166 - Volkswagen Documentatie Archief

23 april 1947, de geboorte dag van een iconische busje.

Ben Pon raakte tijdens een bezoek aan de Volkswagen fabriek in Wolfsburg op 23 april 1947 geïnspireerd door een transportwagen die men daar op het fabrieksterrein rond reed. Ze hadden een kever onderstel uitgevoerd met een vlakke laadvloer met daarop een bank en een simpel stuur. En gebruikte dit om materialen te vervoeren in en om de fabriek. Op basis daarvan tekende hij vervolgens in Minden tijdens een bespreking met de directie een eerste schets van hetgeen hij in ze hoofd had. En met die visie stond Ben Pon aan de wieg van de Volkswagen Transporter. Dit originele wagentje is nog steeds te bekijken in het Volkswagen museum in Wolfsburg.

Op 11 november 1948 werd er al melding gemaakt van de Type 29 lieferwagen (het model wat we nu kennen als Volkswagen type 2) door Dr Haesner, toenmalig hoofd van de ontwerp afdeling. Hij vroeg in een memo om extra mensen om het project verder te ontwikkelen. Het concept van Ben Pon werd zo goed ontvangen dat de eerste prototypes binnen een jaar de fabriek verlieten.

En Heinz Nordhoff, toenmalig directeur van de Volkswagen, op 12 november 1949 de eerste VW aan de pers toonde tijdens de autoshow in Genève. Dit model door iedereen die achter het stuur plaatsnam geprezen. De vakpers was enthousiast door de Volkswagen transsporter en kwam met zeer positieve berichtgeving. En dat in een tijd dat autofabrikanten slechts in staat waren veelal grove, langzame en onbetrouwbare bestelwagens te maken. Al snel Bewees Volkswagen dat de alom geprezen betrouwbaarheid van de Kever. Ook voor dit model gold- Koop een VW en blijf gevrijwaard van pech en hoge rekeningen.

Het is onduidelijk hoeveel prototypes er precies gebouwd werden. uit de archieven blijkt dat er tenminste 3 zijn gebouwd. Het eerste prototype werd op 11 maart 1949 getest en nummer 2 en 3 werden gebouwd tussen april en juni 1949. In de periode na november 1949 werd een serie van 5 preproductie wagens gebouwd, waaronder een kombi (nummer 7) en een microbus (nummer 8) deze wagens werden afgebeeld op de eerste brochure. die aan het eind van dat jaar werden uit gegeven. De eerste wagen die werd verkocht  droeg chassisnummer 000014. Hij werd op 8 maart 1950 afgeleverd bij Autohaus Fleischhauer in Keulen. En verkocht aan een parfumbedrijf 4711. Volkswagen maakte dit bekend tijdens een persbericht in 1960 en voegde eraan toe dat de eerste 13 in de fabriek gebleven zijn voor testdoeleinden. De eerste bus die werd geëxporteerd kwam op 17 juli 1950 terecht bij Ben Pon te Amersfoort. Dit was een Áufstellwagen”” met chassisnummer 32 die werd afgeleverd in grondverf zodat de wagen ter plaatse in de door de klant gekozen kleur kon worden gezet. Deze wagen werd echter verkocht aan de Duitse firma Knebel te Siegen.

Tot 1953 werd een achterbumper niet standaard op elk geleverde Volkswagen bus geplaatst. Maar behoorde dit slechts tot de standaard uitrusting van de Deluxe versie. En vanaf maart 1955 werden alle types 2 uitgerust met een ventilatie systeem met instroomroosters boven de voorruit. Bussen voor dat jaar worden Barndoor genoemd (letterlijke vertaling; schuurdeur. In Nederland gebruiken ze ook de Engelse benaming)  In de Volkswagen scene. Die naam kreeg de VW bus door de grote motorklep achter. In 1954 heeft Volkswagen de  motorruimte verlaagd zodat de achterklep een functionele ruimte zou worden. Dit droeg nog meer bij aan de functionaliteit van het voertuig.

De productie vond tot 1956 plaats in Wolfsburg, waarna ze verhuisde naar een nieuwe fabriek in Hannover. Vanaf die tijd was de hardwerkende VW bus niet meer te stuiten. Tussen 1949 en 1967 werden er 1.833.000 exemplaren gebouwd. De productie van het model met de gedeelde vooruit werd zelfs tot 1975 in  Zuid Amerika voort gezet.

Een treurig bericht Volkswagen stopte definitief met de productie van de in Brazilië gebouwde Volkswagen T2. Met het beëindigen van de productie van de VW T2c in 2013 sluit belangrijke episode in de geschiedenis van het merk zich. De bouw van Volkswagens met een achterin geplaatste motor. De klassieke VW bus.

Brazilië was het laatste land waarin dit model nog gebouwd werd, maar vernieuwde veiligheidsvoorschriften in dat land (airbags en ABS-remmen) brachten Volkswagen ertoe de productie te staken. Een Braziliaans parlementslid diende nog een wetsvoorstel in om de VW Kombi vrij te stellen van de veiligheidsreglementen, maar de tekst kreeg niet veel steun.

Brazilië gaat de geschiedenis boeken in als grootste productieland van de Kombi, met 1,5 miljoen exemplaren op een totaal van 3,5 miljoen.

 

Braziliaanse Kombi 300x225 - Volkswagen Documentatie Archief

Braziliaanse VW bussen zijn ook echte Volkswagen bussen.

Volkswagen startte in 1953 met de productie van VW bussen in Brazilië. Vlakbij Sao Paulo, in San Bernardo do Campo, werd gestart met het in elkaar zetten van bouwpakketten van de eerste Transporter. De VW T1.

De echte productie van de Braziliaanse Volkswagen T1 begon pas op 2 September 1957.

De VW bus werd van af dat moment opgebouwd uit onderdelen die men uit Duitsland betrok maar ook ter plekke fabriceerde.

De fabriek leverde niet alleen voor de thuismarkt maar ook voor andere Zuid Amerikaanse en Centraal Amerikaanse landen.

Rare bus
Tot 1975 bleven de ‘spijlbusjes’ in Brazilië van de band rollen tot ze werden afgelost door een curieus hybride model.

Dat  bus bestond uit de voorkant van een VW T2b met de achterzijde van de T1 spijlenbus. Maar dan wel weer met de achterlichten van de T2. Voor de productie van deze T2 werd nog steeds gebruik gemaakt van onderdelen van de T1. Zo was de vooras van de Braziliaanse T2 afkomstig van de T1. Deze vreemde eend in de bijt bleef tot 1997 in productie. Je moet er van houden zeg maar.

Nieuwe Combi
In 1997 kwam VW do Brazil met de nieuwe Combi. Dit keer met de billen van een T2. En een  ook een verhoogd dak, andere spiegels en een modern dashboard.

De Braziliaanse T2c is zelfs een blauwe maandag door Volkswagen campers in Nederland geleverd. Maar naar kamervragen van de SP Paulus Jansen zijn ze daar direct mee opgehouden.  De Britse firma Danbury motorcaravans verzorgde de import vanuit Brazilië en de camperinbouw. Bij het VW campercentrum kon je dus een VW t2c kopen met een Danbury interieur.

Viercilinder lijnmotor
Niet alleen in Brazilië, ook in Mexico liep de T2 van de band. Tussen 1971 en 2001 maakten de Mexicanen honderdduizenden bussen.

De Mexicaanse T2 kreeg in 1987 de viercilinder van de Golf. In Brazilië werd de Kombi geleverd met een luchtgekoelde boxermotor tot 2005.

Sinds 2006 wordt de T2c geleverd met een watergekoelde vier cilinder lijnmotor 1,4 liter Fuelflex motor Om aan de vernieuwde regelgeving te voldoen. Deze motor is geschikt voor bio brandstof.

In 1810, werd de eerste huifkar al gebouwd volgens de overlevering in Frankrijk. Men reisde natuurlijk al langer alle kanten op. En dit werd met de komst van de huifkar een stuk comfortabeler.

Met de komst van de brandstof motor en het succes van de T -ford. De T-ford is de eerste auto die in massa productie genomen is. Op basis van de T-ford werden al wat campers gebouwd door koetsbouwers. Zie hier nog wat documentatie over zo een camper uitvoering van een T-ford. Maar de echte populariteit kwam met de groeiende middenklasse na de tweede wereld oorlog. Met de komst van de Volkswagen T1 de behoefte om ook te kunnen recreëren met het VW busje.

De Volkswagen busjes waren vaak de trots van de lokale ondernemer. Die door de weeks de bus hard nodig had om brood op de plank te brengen. Met de campingbox. Een set camper uitrusting, welke bestond uit losse segmenten. Hiermee kon men de bus voor beide doeleinde gebruiken. Werk en plezier (zie onderstaande folder 1955) Doordeweeks als werkbus en in het weekend een holiday car.(1957, zie afbeelding hieronder). In de jaren werden er door westfalia diverse modellen campers geproduceerd. So22, So23,S033,S042 en de So44. SO Staat voor Sonder Ausfuhrüng. In het nederlands betekend dit speciale versie

De So.44 is het model waarop het nieuwe interieur werd gebaseerd in de opvolger van de Volkswagen T1, De Volkswagen T2. Het had een hefdak zodat stahoogte werd gerealiseerd. fatsoenlijk omkleden en staand koken kon opeens. Dat maakt een camper natuurlijk een stuk praktischer.camperbox Westfalia 1955 Volkswagen t1 camper 300x151 - Volkswagen Documentatie ArchiefVolkswagen T1 huren. holiday home 300x283 - Volkswagen Documentatie Archief

relevante webpagina’s

Nederlandse VW Garage lijst.

Vwvakrestauratie.nl/

Tim heb ik persoonlijk ontmoet en is een hele kundige man, ik zou me voertuig er gerust aanbieden ter reparatie waren het niet dat we de werkzaamheden onder eigen beheer uitvoeren. Tim verhuurt ook mooie Technische goede VW’s

Kieft & Klok VW expert met de mooiste showroom van NL

Keverland Garage bedrijf Nederland gespecialiseerd in Volkswagen busjes

Bus brothers Garage gespecialiseerd in VW busjes Ook hier weleens naar tevredenheid onze voertuigen laten maken.

vwairhouse.nl VW garage in Hillogom

Wmautoservice Monteur Wiljan van pension gerechtigde leeftijd die de busjes van binnen en buiten ken. Heeft me in het verleden goed geholpen.

Nederlandse VW onderdelen websites

Paruzzi Grote onderdelen webshop in Nederland

Revisie bedrijf Volkswagen Gerelateerd.

https://www.carrec-versnellingsbak-revisie.nl/ Ontstaan in 1988 en heeft veel ervaring opgedaan in de jaren met allerhande versnellingsbakken.

Overige Nederlandse websites.

Vct2 vriendenclub t2 busjes informatief forum over T2 busjes

Bus forum Nederlandse (VW) bus forum Zoek voetje en zie me restauratie verhaal.

Internationaal Volkswagen gerelateerde websites.

https://.flat4free.be Het belgische VW platvorm Forum + veel veel meer

https://www.bugbus.net Verkoop pagina voor busjes en onderdelen soort europese markplaats voor VW busjes en andere types

https://earlybay.com Volkswagen forum waar de vroege Volkswagen T2a centraal staat.

https://www.thesamba.com/vw Thesamba.com is het grootste Forum en verkoop website van de wereld. Hier vind je vaak de oplossing als het gaat om een technische probleem als je er zelf niet uitkomt. Ze hebben een marktplaats voor onderdelen tot complete busjes en een uitstekende zoekmachine.

Bigbulli.com Uk site met veel foto’s

http://www.dropgates.com   informatie over 52-67 VW busjes detail informatie over de wijzigingen per bouwjaar.

http://www.angelfire.com/zine/vw  Informatie over de geschiedenis van de Volkswagen

https://11windowrag.webs.com/howto.htm Uitleg over hoe je het zonnedak moet verwijderen van een Volkswagen bus

https://www.aircooledvwsa.co.za/ Zuid afrikaanse VW liefhebbers vind je hier.

Dei Käfer Service Kever service in Slovenië


Spain

German Supplies Onderdelen voor VW’s

Bus and Roll

Clover Racing Parts

Sweden

CSP Sweden

VW Importen


Switzerland

Cagero


Taiwan

Vintagespeed


United Kingdom

Just Kampers

Bluebird Customs

Cool Air


United States

California

www.restobusparts.com Onderdelen voor restauraties van VW busjes

www.cbperformance.com CB performance onderdelen voor getunde motoren.

Woflsburgerwest Volkswagen onderdelen

Pierside Parts Unlimited

Autobooks

Washington

Cip1.

Arizona

Bustoration

Illinois

Mid America Motorworks

Heb jij een Volkswagen busje gezien die je wilt huren of caravan op het oog en wil je de originele brochure een zien. Of heb je gewoon interesse in hoe de originele (oude) documentatie van de Volkswagen Campers er uit zagen? U kunt ze hier bekijken en zelfs downloaden!

Camper Voet heeft een grote collectie originele documenten verzameld voor geïnteresseerde en liefhebbers. In dit archief zitten 62 verschillende folders. Hiermee doen we wat terug voor onze VW community. Geniet ervan!

Keywords: archive, Volkswagen, camper, PDF, download, original, documentatie, origineel, documentation, huren, rent, handleiding, manual, Volkswagen camper huren.

Downloads